Verlopen rijbewijzen 9 maanden langer geldig

Gepubliceerd op 4 september 2020 om 10:17

Verlopen rijbewijzen 9 maanden langer geldig

Wat is de inhoud van de regeling?

Vandaag is bekend geworden dat in verband met de Corona pandemie er opnieuw uitstel is voor het verlengen van verlopen rijbewijzen  en de Code 95. Hoe de regeling werkt zullen wij in dit artikel verder toelichten. De officiële inhoud van het door CBR gepubliceerde artikel kunt u hier lezen. In ieder geval als het rijbewijs of de Code 95 verloopt of is verlopen tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020 dan blijft deze 9 maanden langer geldig. De verloop datum op het rijbewijs is daarbij het uitgangspunt. Goed nieuws dus!  Toch is het belangrijk om juist nu de datums op het rijbewijs goed te controleren. Het waarom zullen wij uitleggen. Lees hier de publicatie van het CBR

Een korte terugblik over de afgelopen periode:

De corona pandemie heeft ook voor rijbewijsbezitters de nodige gevolgen gehad. De "lock down" situatie en de beperkte mogelijke na de "lock down" om nascholing te volgen, keuringen te laten doen maar ook de beperkte mogelijkheden om bij gemeentelijke instanties verlengingen en vernieuwingen van het rijbewijs te regelen heeft de overheid aanvullende maatregelen genomen om verlopen rijbewijzen en certificaten geldig te houden. De maatregelen worden nu voor de derde keer aangepast. Wel verschillen de regelingen steeds weer van inhoud. Daarom even een korte terug blik op de regelingen. 

1e regeling gold vanaf februari tot 1 juni 2020

2e regeling was van toepassing van februari tot 31 augustus 2020. 

Begin juli 2020 heeft de Europese Unie de mogelijkheid geboden om de uitstel regeling opnieuw te verlengen. Voor dit uitstel heeft Nederland een verzoekschrift ingediend en inmiddels zoals blijkt ook toestemming gekregen om dit uitstel te publiceren en uit te voeren.   

Waarom moeten we toch goed opletten!

De inhoud van de laatst gepubliceerde regeling tot uitstel komt er op neer dat: 

"Rijbewijzen en/of Code 95 certificaten die verlopen tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020 blijven nog negen maanden geldig waarbij de einddatum op het rijbewijs als uitgangspunt wordt gehanteerd".

Een voorbeeld om te verduidelijken waar een mogelijke valkuil is. Een rijbewijs of Code 95 dat op 10 februari 2020 is verlopen zou met de nieuwe regeling maximaal zijn geldigheid behouden tot 10 november 2020. 

Voor deze rijbewijsbezitter heeft de nieuwe regeling met uitstel van 9 maanden geen effect. Zijn rijbewijs of certificaat  is per 10 november dus verlopen en mag hij niet meer rijden.

In de dagelijkse praktijk maken wij zeer regelmatig mee dat rijbewijsbezitters slecht op de hoogte zijn van de einddatum van hun rijbewijs  en of identiteitsbewijs. Met alle regelingen die er in dit bijzondere jaar zijn geweest begrijpen wij dat het voor chauffeurs lastig is om hun eigen situatie goed in beeld te hebben. Ons team van medewerkers en instructeurs kunnen u daarbij van dienst zijn om u te adviseren. Neem hiervoor contact met ons op. Dit kan per telefoon op 085 0043825 of per email info@safedrivingacademy.nl. 

 

Hoe zit het met de Code 95?

Op 10 september 2020 verloopt voor veel chauffeurs met het rijbewijs D of DE de geldigheid van hun certificaat. Wanneer men na deze datum de volledige nascholing heeft afgerond kan men de Code 95 weer laten aantekenen. Welke datum wordt er dan aangehouden voor de nieuwe periode van 5 jaar? Zoals in de publicatie van het CBR te lezen is wordt de einddatum van het het verlopen van het certificaat als uitgangspunt genomen. Maar vanaf welke datum wordt de Code 95 dan verlengd. Wij hebben dit voor u bij het CCV en de RDW nagevraagd.

Uit de verkregen informatie blijkt dat er een aantal valkuilen zijn bij de procedures die op het verlengen van de Code 95 van toepassing zijn.

Wilt u weten hoe de procedure is en waar u op moet letten klik dan hier. U voorkomt hiermee dat u voor verrassingen komt te staan. U kunt ons ook bellen of mailen.  

Mogelijkheden voor het afronden van de code 95 bij Safe Driving Academy:

Voor die chauffeurs vooral de buschauffeurs die op korte termijn te maken krijgen met een verlopen Code 95 hebben wij speciale open inschrijftrainingen en praktijktrainingen beschikbaar. Voor groepen kunnen we ook op korte termijn maatwerktraining leveren waarbij voor de praktijktraining 50% subsidie beschikbaar is. Mail info@safedrivingacademy.nl.